Loading...

MKÖxNegomoot: versenynap az ösztöndíjasok szemével

2022.04.24.


Kétnapos EU tárgyalási szimulációs versenyt rendeztünk az MKÖ 2022-es évfolyamának a Negotiation Moot Egyesülettel, hogy ösztöndíjasaink közelebbről is megismerkedhessenek az Európai Unió működésével és érdekérvényesítéssel, miközben tárgyalási és problémamegoldó képességeiket is fejlesztik. Jelen cikkben az első három helyezett csapatok tagjainak élménybeszámolóját ismerhetitek meg.

I. helyezett csapat: Finnország

A NegoMoot program keretében két nagyon izgalmas és interaktív napon vehettem részt. Az első tréningnapon az Európai Unió intézményrendszerével és jogalkotási mechanizmusával ismerkedhettem meg, majd ezt követően a második vitanapon a megszerzett tudást már a gyakorlatban is hasznosíthattam. Személy szerint nagyon tetszettek a kiadott feladatok, mert nagyon változatosak voltak, továbbá szorosan kapcsolódtak a képviselt tagállamhoz. Különösen tetszett, hogy a sokszínű feladatok között minden csapattag megtalálta a számára legérdekesebbet. Olyan remek dolgokat tanultam a többi tagállamtól és képviselőitől, mint a konstruktív érvelés, nyitott gondolkodás és egymás érdekeihez történő előzékeny megközelítés. Nagyon hálás vagyok a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramnak és a Negotiation Moot-nak, hogy megszervezett számunkra egy ilyen nívós és gyakorlatias rendezvényt” – Márkó.

A Negotiation Moot szimulációs verseny óriási élmény volt a számomra. Az informális tárgyalásokat emelném ki, mint a legemlékezetesebb pillanatot a versenynapról. Ezeken a megbeszéléseken minden delegált megpróbálta a leginkább hitelesen képviselni a saját országa érdekeit, sokszor kifejezetten harcias és megalkuvást nem tűrő módon. A plenáris üléseken kívül szövetségek alakultak ki, amelyek ezt követően következetesen képviselték a saját álláspontjaikat. Meggyőződésem, hogy a győzelem és a hatékony érdekérvényesítés kulcsa ezekben az összetartó szövetségekben volt. Mindezen kívül, nagy örömmel fogadtam, hogy a játék végén, a zsűri tagjai részletesen is elemezték a játéknap csapatait, felhívva a figyelmet az esetleges gyengeségekre és csiszolandó erősségre is” – Patrik.

II. helyezett csapat: Bulgária

„Remekül éreztem magam a Negomoot mindkét napján. A felkészüléshez átnéztük a jelenlegi bolgár politika alapvetéseit, hogy a lehető leghitelesebben tudjuk képviselni az ország álláspontját. Legemlékezetesebb élményként az első megállapodás létrejöttének pillanatát emelném ki. Jó érzéssel töltött el, hogy órák hosszat tartó vitázás és egyezkedés után sikerült közös nevezőre jutnunk. A többiek közül említésre méltó Írország képviseletének rendíthetetlen kiállása az érdekeik mellett, akár egyszerre több országgal szemben is. Ezen felül a román delegáció frappáns, hiperbolákkal színesített válaszai is emlékezetesek voltak számomra” – Máté.

„Hosszú vitanapon vagyunk túl, ami azt gondolom, komoly szellemi kihívás volt minden résztvevő számára. A tárgyalási szimuláció előtt Mátéval átnéztük Kiril Petkov nyilatkozatait, hogy kellően megalapozott álláspontot alakítsunk ki. A verseny előtti feladatok (kahoot-kvíz, tárgyalási pozíció kidolgozása) alaposan felkészítettek bennünket, így a vitanapon már nem értek meglepetések. Én nem számítottam ilyen előkelő helyezésre, tekintve, hogy igen erős volt a mezőny. Hasznos szakmai tapasztalattal gazdagodtunk. Ezúton is szeretnék gratulálni az osztrák csapatnak, megsüvegelendő az a retorikai teljesítmény, amit nyújtottak” – Péter.

III. helyezett csapat: Ausztria

A Negotiation Moot számomra többet jelentett egy tárgyalás-szimulációs versenynél: egy olyan kommunikációs tréninget, amely során megismerhettem az MKÖ résztvevőinek problémamegoldó készségét, érvelési- és vitakultúráját, illetve lexikális tudását, ezáltal új oldalukról mutatkoztak be azok a fiatalok, akikkel hétről hétre rendszeresen találkozom.  Nekem különösen tetszett, hogy a versenynapon mindenki hihetetlen beleéléssel játszott” – Anna.

A versenynap legemlékezetesebb pillanatai azok voltak, amikor mindenki az Elnökségi Szobában zsúfolódott össze laptopokkal, jegyzetekkel karöltve, illetve a délelőtti expozék és az egész napot meghatározó disputák. Nagyon nehéz kiemelnem a barátok és kollégák közül bárkit is, mert mindenki nagyon színvonalas szereplést nyújtott és kivételesen sok energiát fektettünk a feladatok elvégzésére, de különlegesen kiemelkedő volt: Imre (ES), mert eszméletlen lexikális tudás lakozott minden felszólalása mögött. Petra (MT), Bence (RO), Máté és Benedek (EL), Márkó és Patrik (FI). Végül, de nem utolsó sorban én rendkívül imádtam Máté (BG) és Donát (IE) szinte soha véget nem érő csörtéit” – Benjámin.

III. helyezett csapat: Görögország

A legérdekesebb feladatot maga a stratégiaalkotás jelentette, hiszen számolnunk kellett azzal, hogy melyik csapat milyen célokat követhet, illetve kikhez lehet érdemes közelednünk. A legemlékezetesebb pillanatokat a szünetekben zajló informális tárgyalások, illetve az elnökségi szobában zajló zártkörű beszélgetések jelentették. A többi csapat közül elsősorban a finneket és a máltaiakat emelném ki, akik szakmai felkészültségükkel nagyban hozzájárultak a verseny színvonalának növeléséhez. A Negotiation Moot rendezvénye a szakmai ismeretek és a tárgyalási tapasztalat szerzése mellett segített a csapatmunkában elengedhetetlen kommunikációs készségeim fejlesztésében is” – Máté.

„Mindkét napot rendkívül produktívnak és izgalmasnak éreztem. Nekem a javaslat előtti informális tárgyalás tetszett a legjobban, hisz egyrészről levetkőzött az a formaiság, amely a Tanács ülésén jelen volt, másrészről fény derült az eltérő érdekekre. A helyezést elért csapatok mindegyik képviselője megérdemli a dicséretet, ezért én azokat emelném ki, akik nem kaptak helyezést. Imre (Spanyolország) rendkívül összeszedett beszédet és jól átgondolt érveket sorakoztatott fel, mely – az adott időre tekintettel- mély kutatásról és gondos felkészülésről árulkodott. Kiemelném még Petrát, aki nagyon sikeresen képviselte. Céltudatos hozzáállásával és tárgyalási képességével komoly vitapartner volt a verseny során” – Benedek.