Loading...

Köszöntő

Kedves leendő Ösztöndíjasunk!


Van egy frappáns brit mondás, ami Károlyi Amy fordításában így hangzik magyarul:

„Egy szög miatt a patkó elveszett. A patkó miatt a ló elveszett. A ló miatt a lovas elveszett. A lovas miatt a csata elveszett. A csata miatt az ország elveszett. Máskor verd be jól a patkószeget!”

Mondanom sem kell, sokan sokféleképpen értelmezték már ezt az egyébként viszonylag egyszerű mondókát.

Ha valaki a logika tudománya felől közelít, akkor a fenti sorokban érvelési hibát lát. Csúszós lejtő érvelésnek nevezzük azt, ha valaki egy rossz döntéshez megállíthatatlan és sokszor végzetes következményeket társít.

Egy mesterember talán inkább arra a következtetésre jutna, hogy a pontosság és a precízió olyan elengedhetetlen részei a munkafolyamatnak, amelyek nélkül semmihez nincs értelme hozzákezdeni, mert bizonyosan katasztrofális lesz a végeredmény.

Ezek kétségtelenül legitim és nagy igazságokat tartalmazó értelmezések, de engem mégsem ez fogott meg igazán ebben a mondókában. Sokkal inkább az, hogy hiába adottak a technikai feltételek, azaz a szög, a paripa, a patkó és a kalapács, hiába gyűlik össze a regiment, és áll minden eszköz rendelkezésre a csata megnyerésére, a győzelem vagy vereség kérdése emberi tényező marad. Annak függvénye, kik szolgálnak a seregben, a csatában és a logisztikai részlegeken. Napjaink egyre inkább digitalizált világában hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az emberi tényezőről. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az egyre sokoldalúbb gépek és algoritmusok maguktól is képesek megfelelő minőségben ellátni a feladatokat, nekünk, embereknek pedig maximum ellenőrizni kell a rész- vagy végeredményeket.

Természetesen a magyar közigazgatás rendszere is számos fejlesztésen esett át az elmúlt években. Ezek szinte kivétel nélkül egyszerűbbé, hatékonyabbá tették a munkavégzést.

De a modern eszközök semmit nem érnek rátermett emberek nélkül. Olyanok nélkül, akik értik az őket körülvevő világot, képesek felmérni döntéseik következményét, s önállóan megoldásokkal állnak elő az eléjük kerülő problémákra. Mert ahogy fejlődött a technikai apparátus, úgy vált a közigazgatási munka egyre kevésbé technikaivá, s ezzel párhuzamosan egyre inkább tartalmivá.

A magyar közigazgatás feladata mindig is az volt, hogy versenyelőnyt biztosítson a magyar államnak a nemzetközi rendszerben. Ez volt a feladata ezer évvel ezelőtt Szent István korában, s ez a feladata most is. Ehhez pedig igazán felkészült, kreatív és a világot értő emberek kellenek.

Azért hoztuk létre a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot, hogy az államigazgatás keretein belül nagyobb teret engedjünk ennek a tehetségnek. Szerettük volna, hogy az elméleti egyetemi képzést olyan gyakorlatorientált munkakörnyezet egészítse ki, amely segít elindítani a résztvevők karrierjét. Úgy vélem, ez sikerült is. A továbbképzésre is kiemelt figyelmet fordítunk annak érdekében, hogy a napi teendőkön túl a folyamatos szakmai fejlődés is biztosított legyen.

Ha úgy érzed, te is rátermett és a világot értő fiatal vagy, és szeretnéd tehetségedet Magyarország érdekében kamatoztatni, vagy csak szeretnéd kipróbálni magad egy komoly szakmában, jelentkezz a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramba!

Ezúton is eredményes pályázást kívánok minden leendő ösztöndíjasunk számára!

Dr. Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, parlamenti és stratégiai államtitkár