Loading...

Köszöntő

Kedves leendő Ösztöndíjasunk!


Egy egyedülálló karrierlehetőség, egy sikeres képzési program, egy jól működő közösség honlapját böngészed ezekben a percekben.

Megalapítása óta, az elmúlt 11 évben nagy utat tett meg a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram. Számos tanult, nyelveket beszélő és ambiciózus fiatalnak jelentett ugródeszkát. Egy sikeres branddé nőtte ki magát. A különleges vonzereje abban áll, hogy egyszerre kínál elméleti képzést és gyakorlati munkatapasztalatot diplomás fiataloknak itthon és külföldön egyaránt. Mindezt 10 hónap leforgása alatt.

A közigazgatás erőforrás és lehetőség a benne dolgozók és egész Magyarország számára. Egyáltalán nem mindegy, hogy kik és milyen hatékonysággal működtetik a magyar államot. Fontos a digitalizáció, a jó minőségű infrastruktúra, a felújított, modern épületek, de ezek önmagukban nem fognak az ország előtt álló kihívásokra (amelyekből most, a 2020-as évek elején akad bőven) megoldást találni, és nem fogják megszervezni a közösség mindennapjait.

A cél világos: ahhoz, hogy Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb és legsikeresebb országa legyen, elengedhetetlen, hogy a közigazgatásban minél több tanult, nyelveket beszélő, kreatív gondolkodású és rátermett fiatal dolgozzon. Olyan fiatalok, akik szeretik a hazájukat, akiknek szenvedélye Magyarország, akik ismerik, tisztelik, és sajátjuknak érzik a nemzeti történelmet és kultúrát. De közben nagyon is jövőképesek, fürkészik és alakítani akarják a jövőt. Kíváncsiak régi tapasztalatokra és új megismerésekre, nyitottak egymásra, a nagyvilágra és a jó vitákra. Hűségesek és elkötelezettek, de nem egy párthoz vagy ideológiához, hanem Magyarországhoz.

E céllal alkottuk meg a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot, amely öt szempontból is egyedülálló karrierindító program a diplomás fiatalok számára.

 1. Kipróbálhatjátok magatokat a közigazgatásban, felelősségteljes, szakmai feladatot láthattok el egy minisztériumban.
  A közigazgatás nem egy elméleti műfaj, a tárgyi tudás és a nyelvek ismerete mellett legalább olyan fontos a gyakorlati tapasztalat. Az ösztöndíjasok ezt mind elsajátíthatják.
 2. Külföldi munkatapasztalatot szerezhettek.
  Japántól az Egyesült Államokig három hónapon át egy uniós intézménynél vagy magyar külképviseleten dolgozhattok és fejleszthetitek a nyelvtudásotokat – Magyarország nagykövetei lehettek a világban!
 3. Átgondolt szakmai képzést és különleges élménycsomagot kaphattok.
  Nyelvi kurzusokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, kulturális és csapatépítő programokkal.
 4. Baráti és szakmai kapcsolatokat építhettek.
  A felvételt nyert 60 fiatalnak közös a története: a tapasztalataik, az élményeik. Ez hatalmas bizalmi tőke, amelyre később is tudtok támaszkodni. Számtalan minisztériumnál, alapítványnál vagy akár a magánszférában is lesznek ismerőseitek.
 5. Nem hagyunk magatokra, beilleszkedéseteket mentor segíti.
  Akihez a program tíz hónapja alatt az egész apróságoktól kezdve a komoly, szakmai kérdésekig bármivel fordulhattok.

Számomra egy izgalmas kaland és új kihívás volt, amikor két évvel ezelőtt mentorként csatlakozhattam az ösztöndíjprogramhoz. Nagy megtiszteltetés, hogy idén nyáron átvehettem Orbán Balázs „alapító atyától” a program szakmai irányítását.

Bátran biztatok arra minden érdeklődőt, hogy vágjon bele ebbe a kalandba! Jelentkezzen, és próbálja ki magát a magyar közigazgatásban, a program részeként három hónapon át tanuljon és tapasztaljon külföldön, majd hazatérve tudásával és tapasztalatával gyarapítsa közös hazánkat, Magyarországot.

Sikeres pályázást, eredményes felvételit kívánok mindenkinek! Kalandra fel, fiatalok!

Fürjes Balázs
Miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára