Loading...

Az MKÖ bemutatja: Egy karrier kezdete – A kormányzat személyi állományának megújulása c. konferencia

2021.10.11.


Sikeresen lezajlott a konferenciánk, amelyet a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2022-es évfolyamába való jelentkezéssel összhangban október 7-én a Lónyay-Hatvany villában rendeztünk meg a szakma neves képviselőinek jelenlétében.

Az Egy karrier kezdete – A kormányzat személyi állományának megújulása című konferenciát Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese nyitotta meg köszöntő beszédével. Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy vannak fiatalok, akik nem csak munkát és megélhetést keresnek, hanem hivatást, egy magasabb rendű célt tűznek maguk elé: a haza szolgálatát. Az államnak olyan intézményrendszert kell működtetnie, amely megteremti a lehetőségét, hogy ezek a fiatalok becsatlakozhassanak a közigazgatásba, úgy, hogy ne kelljen félniük az anyagi ellehetetlenüléstől és biztosított legyen szakmai fejlődésük is – magyarázta. Kiemelte: ezt a célt szolgálja a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram és a hasonló kezdeményezések.

A konferencia nyitó panelbeszélgetésén a fiatalok közigazgatásban betöltött szerepéről Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos, korábbi kancelláriaminiszter és alkotmánybíró, illetve Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos, korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélgetett. A kerekasztal-beszélgetést a Miniszterelnökség képviseletében Lovassy Ádám, az MKÖ PIB elnöke, a Parlamenti Főosztályának vezetője moderálta.

Második panelbeszélgetésünk résztvevője Rédey Krisztina, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára és Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára volt, akik saját tapasztalataik és gondolataik megosztásával a központi közigazgatás személyi állományának változásáról beszélgettek. A személyzetpolitikai stratégia alakítása c. beszélgetés Kosztrihán Dávid, az MKÖ osztályvezetőjének moderálásával került terítékre.

Végezetül bemutatkoztak a Kormány kiemelt programjai, amelyek lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára közigazgatási karrierútjuk megkezdéséhez. A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram mellett bemutatkozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében megvalósuló Magyar Diplomáciai Akadémia, illetve az NKE és az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Nemzetek Európája Karrierprogram is. Az MKÖ-t Lovassy Ádám, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, az MDA-t Szűcs Ádám Imre, a KKM főosztályvezetője, a NEP-et Gát Bence Ákos, az IM főosztályvezetője képviselte.

MKÖ 2022-es évfolyamába a www.mkoprogram.hu weboldalon. Ha 30 év alatti fiatal vagy, érdekel a közigazgatási pálya, szívesen dolgoznál egy minisztériumban és képviselnéd hazádat külföldön is, akkor jelentkezz az MKÖ-be!

Szöveg: MTI; MKÖ