Loading...

Vezérigazgatói előadással egybekötött látogatás a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál

2024.04.25.


Mezőhegyesi látogatásunk során ösztöndíjasaink Kovács Norbert vezérigazgató előadásában megismerkedhettek a birtok múltjával, közel 240 éves történelmével, az elért eredményekkel és a jövőbeli célkitűzésekkel. Terepszemle során megtekinthettük Európa legmodernebb robotizált szarvasmarha telepét és a Központi Ménesudvart, megismerhettük a Nonius és Gidrán tenyészkancák tradicionális tartását.

Tartalmas napot tölthettünk a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál. Köszönjük Mezőhegyes vendégszeretetét!

Videós összefoglalónk az MKÖ Facebook oldalán érhető el.

A látogatásról ösztöndíjasaink élménybeszámolóját itt olvashatjátok:

A Mezőhegyesi Ménesbirtokon tett látogatásunk során közelebbről is megismerkedhettünk az agrárszektorral, azon belül is egy Magyarországon egyedülálló mintagazdasággal. Kovács Norbert vezérigazgató úr előadása során átfogó képet kaptunk az 1784-ben alapított birtok széleskörű tevékenységéről. Számomra nagyon érdekes volt hallani, hogy a ménesbirtok kiemelkedő teljesítményt nyújt a ló- és szarvasmarha-tenyésztésen kívül a növénytermesztésben is, amelyről egy kiterjedt öntözőrendszerrel gondoskodnak; ráadásul saját szakképző iskolával is rendelkeznek. Megragadta a figyelmemet a birtok nagyfokú gépesítettsége, például, hogy távolról irányítható mezőgazdasági gépekkel végzik az aratást a földeken. A nap folyamán lehetőségünk nyílt körbejárni a tangazdaság területét, megnézni a Holstein-Fríz tejtermelő tehenészetet, valamint megcsodálhattuk a kecses nóniusz és gidrán lovakat” – Barbara, a Kulturális és Innovációs Minisztérium ösztöndíjasa.

„A látogatáson számomra felemelő és nagyszerű volt látni azt, hogyan működik az ország első számú Ménesbirtoka, miként néz szembe a technológiai kihívásokkal, valamint a klímaváltozások miatt keletkező új szabályokkal, mely nehezíti a növénytermesztést. Továbbá főként látni azt, hogy a következő generáció milyen odaadással érdeklődik és tanulja a magyar gazdálkodás sajátosságait” – Beáta, a Miniszterelnökség ösztöndíjasa.

„Hatalmas élmény volt ellátogatni a Mezőhegyei Ménesgazdaságba. Lehetőségünk volt sok oldalát megismerni, köztük: a ménes és lótenyésztés a birtokon, a marhagazdaság és a komoly technika, amely az állattartás mindennapjait öleli körbe, végül, de nem utolsó sorban pedig az ország legmodernebb agrártechnikai eszközei és projektjei” – Zsanett, a Miniszterelnökség ösztöndíjasa.

MKÖ heti program keretében a sokak által várt Nemzeti Ménesbirtok látogatásra került sor Mezőhegyesen, ahol Kovács Norbert vezérigazgató úr bemutatta nekünk röviden a Ménesbirtok történetet, a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium működését, valamint hogy pontosan mivel is foglalkoznak a birtokon. Véleményem szerint érdekes, informatív előadás volt, amit a sok előadást követő kérdés is alátámasztott. Számomra a robotizált szarvasmarha telep története és működése volt a legérdekesebb” – Dóra, a Miniszterelnökség ösztöndíjasa.