Loading...

Lezárult a pályázati időszak a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2022-es évfolyamába

2021.10.20.


Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a program a harminc év alatti, diplomás, pályakezdő fiatalok körében. Az MKÖ 2022-es évfolyamára több mint hatszoros a túljelentkezés, 400-nál is többen látták meg a karrierindítás lehetőségét a programban. Ez a szám az utóbbi évek egyik legmagasabbja.

A jelentkezők átlagéletkora idén 26 év. A pályázók között a közigazgatás-szervezők, jogászok, közgazdászok, politológusok, szociológusok, bölcsészek; illetve nemzetközi tanulmányok, nemzetközi kapcsolatok, valamint nemzetközi biztonság és védelempolitikai szakértők mellett klasszikus zongoraművész, fordító és tolmács, katolikus teológus, fogorvos, sportszervező, fotográfus, gépészmérnök, valamint biomérnök szakos hallgató is van.

Többségük Budapesten végzett. A vidéki egyetemek közül a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem adta a legtöbb jelentkezőt, de számos határon túli magyar hallgató is kipróbálná magát valamelyik magyarországi minisztériumban. Az elmúlt évek erősödő tendenciája, hogy egyre több olyan fiatal is pályázik, aki külföldi egyetemen szerezte diplomáját, például az Egyesült Királyság, Németország, Kína, Dánia, Hollandia, Spanyolország vagy Portugália valamely felsőoktatási intézményében.

Az érdeklődők magas száma és változatos háttere is mutatja, hogy a fiatalok egyre szélesebb köre lát lehetőséget a központi közigazgatásban. A legnépszerűbb fogadóintézmények között megtaláljuk a Miniszterelnökséget, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Az MKÖ új évfolyama 60 fővel 2022. február 1-én áll munkába a hazai minisztériumokban. Az ösztöndíjasok személyes fejlődését mentor támogatja, heti rendszerességgel szakmai és közéleti képzéseken vehetnek részt, és versenyképes, havi 250.000 forintos ösztöndíjban részesülnek.