Loading...

MKÖ2021 év végi visszatekintés

2021.12.29.


Karrier. Közösség. Nemzetközi tapasztalat.

Eseménydús és sikerekben gazdag évet tudhatnak maguk mögött az MKÖ 2021-es évfolyamának ösztöndíjasai.

Minisztériumi munkájuk során mentoruk segítségével szakmai tapasztalatot szerezhettek és hazánk képviseletében külföldön is próbára tehették magukat. Alig néhány hete a program sikeres teljesítéséért átvették oklevelüket, a következő állomás pedig továbbfoglalkoztatásuk a minisztériumokban kormánytisztviselőként.

A program ideje alatt hétről hétre szakmai előadásokkal, kulturális és közösségépítő programokkal, valamint nyelvi képzésekkel fejlesztettük ösztöndíjasainkat.

Előadást tartottak jelenlegi és egykori állami vezetők és hivatalnokok: miniszterek, államtitkárok, nagykövetek, illetve a különböző, a közszolgálathoz szervesen kapcsolódó testületek vezető tisztségviselői és kutatói is.

Idén vendégünk volt például Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Trócsányi László európai parlamenti képviselő, Stumpf István a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Szalay Péter alkotmánybíró, Habsburg György Magyarország párizsi nagykövete, Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, valamint Mártonffy Balázs, az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének intézetvezetője, az MKÖ egykori ösztöndíjasa is.

Ösztöndíjasaink idén ellátogathattak a Paksi Atomerőműbe, ahol Süli János miniszter fogadta őket és tartott számukra előadást az erőmű működéséről. Látogatást tettünk továbbá a Puskás Arénába, a Terror Házába, megtekintettük a Nemzeti Hauszmann Programot, a Liget Projektet, a Steindl Imre Programot, valamint részt vettünk az Esztergomban tartott MCC Fesztiválon is. Jelenlegi és egykori ösztöndíjasaink pedig a Juniális rendezvényünkön megismerkedhettek egymással.

Ősszel Egy karrier kezdete – A kormányzat személyi állományának megújulása címmel konferenciát is rendeztünk a Lónyay-Hatvany villában. A rendezvényen köszöntőt mondott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Miniszterelnökség, miniszterhelyettese. Stumpf István kormánybiztos és Navracsics Tibor kormánybiztos kerekasztal-beszélgetés során tekintette át a fiatalok szerepét és lehetőségeit a közigazgatásban a rendszerváltástól napjainkig. A konferencián a személyzetpolitikai stratégia alakításáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára, Rédey Krisztina és a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, Bordás Gábor beszélgetett. Bemutatkoztak a Kormány kiemelt programjai, amelyek lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára közigazgatási karrierútjuk megkezdéséhez. A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram mellett bemutatkozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében megvalósuló Magyar Diplomáciai Akadémia, illetve az NKE és az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Nemzetek Európája Karrierprogram is. Az MKÖ-t Lovassy Ádám, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, az MDA-t Szűcs Ádám Imre, a KKM főosztályvezetője, a NEP-et Gát Bence Ákos, az IM főosztályvezetője képviselte.

Idén először rendeztük meg az MKÖ Akadémiát, amely során három napon keresztül magyar és angol nyelvű előadásokkal, protokoll, nemzetpolitikai és információbiztonsági képzéssel készítettük fel az ösztöndíjasokat a külföldi programszakaszukra. Előadónk volt Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium protokollfőnöke, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa, Mártonffy Balázs, az MKÖ 2013-as évfolyamának ösztöndíjasa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének intézetvezetője, valamint a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatói is.

A három hónapos külföldi programszakasz során ösztöndíjasaink húsz országban láttak el külképviseleti tevékenységet: az MKÖ 2021-es évfolyama többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, valamint Törökországban szerzett nemzetközi tapasztalatot. Utaztak, világot láttak, megismerkedtek más államok működésével és helytálltak külföldön egy magyar külképviseleti szerv munkatársaként, majd pedig hazatérek.

Ősszel lezajlott a jelentkezés. Az MKÖ 2022-es évfolyamára több mint hatszoros vol a túljelentkezés, 400-nál is több fital látta meg a karrierindítás lehetőségét a programban. A felvételi írásbeli fordulóját három hetes szóbeli interjúztatás követte, amely során sikerrel kiválasztottuk a 60 legtehetségesebb pályázót. Ők jövőre MKÖ ösztöndíjasként kezdhetik meg munkájukat a minisztériumokban.

Az MKÖ 2021-es évfolyamának ösztöndíjasai ünnepélyes keretek között vehették át a program sikeres elvégzését igazoló oklevelüket Orbán Balázstól, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárától, miniszterhelyettesétől a Miniszterelnökség főépületében.

Szívből gratulálunk az idei évfolyamnak, köszönjük ezt az évet és jó munkát kívánunk a minisztériumokban!