Loading...

MKÖ előadás Magyarország családpolitikájának eredményeiről Fűrész Tünde elnökkel

2022.05.04.


Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke hazánk családpolitikájának eredményeiről és demográfiai helyzetéről tartott előadást az MKÖ 2022-es évfolyamának legutóbbi programunkon.

Az intézet elnöke előadásában bemutatta a magyar családpolitika keretrendszerét, ismertette a családtámogatások és gyermekjóléti intézkedések részleteit és eredményeit, ebben kiemelte a családvédelmi akcióterv meghatározó szerepét és a családbarát szemlélethez vezető út főbb állomásairól is beszélt.  A demográfiai folyamatok ismertetésénél kifejtette, itthon már az uniós átlag felett van a termékenységi ráta és 27%-kal nőtt a gyermekvállalási kedv – ezzel a növekedéssel Magyarország az első az EU-ban. A világjárvány alatt hazánk volt az egyetlen ország, ahol nőtt a házasságkötések száma: a házasságok száma megduplázódott 2010 óta, a válások hat évtizedes mélypontra került. 2015 óta csökken a kivándorlók száma, a visszaköltöző magyarok száma pedig 2018 óta már meghaladja a kivándorlókét. Az előadást az ösztöndíjasok kérdései zárták, amelyek a termékenységi ráta alakulására és ezzel összefüggésben a demográfiai fordulatra, a nemek megoszlására és a gyermekvállalási kedv alakulására vonatkoztak.”

Az előadást az ösztöndíjasok kérdései zárták, amelyek a termékenységi ráta alakulására és ezzel összefüggésben a demográfiai fordulatra, a nemek megoszlására és a gyermekvállalási kedv alakulására vonatkoztak.

Köszönjük szépen Elnök Asszony előadását!