Loading...

Bemutatkozik a 2024-es évfolyam. Ismerjétek meg Dorkát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium ösztöndíjasát

2024.04.25.


„Szívem a vidéki atmoszféra felé húz, ennek ellenére szívesen próbálom ki magam nagyvárosi, illetve nemzetközi közegben is, tanulmányaimat is erre a területre fókuszálom. Számomra fontos, hogy sokrétű érdeklődésemnek a megfelelő emberek társaságában tegyek eleget. A tervezés és a tudatosság határozza meg a mindennapjaimat, de a kalandos spontaneitást is szeretem fenntartani.

Két Erasmus+ mobilitást zártam sikeresen az egyetemi éveim alatt, de igyekeztem az Európai Unió határain kívüli fejlődési lehetőséget is keresni. A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságának nemzetközi területén eltöltött két év során pedig olyan kulturális diplomáciai szakmai tudásra és praktikumra tettem szert, amelyet kamatoztatni szeretnék a jövőben. Ezen szempontok alapján az MKÖ került a koordinátarendszerem megfelelő helyére.

Jelenleg a Kulturális és Innovációs Minisztériumban van szerencsém a külföldi magyar kulturális intézetekkel kapcsolatos feladatok ellátását segíteni, amely terület két szakdolgozatom témája is volt.

Az MKÖ-vel kapcsolatban azt emelném ki, hogy rengeteg érdeklődési körhöz tartozó munkaterület megtalálható; lehet az kutatási téma, személyes háttér vagy akár hobbi is, ezáltal pedig sokkal szívesebben és lelkesebben végezhető professzionálisan a hozzánk közel álló feladatkör, így van ez az én esetemben is. Ezentúl a személyes ismeretségeket a sikeres együttműködések bázisának tartom, amely az MKÖ alapköve is.

Szabadidőmet igyekszem elsősorban a természetben eltölteni. Hazai terepen a magyar szokások, hagyományok, családi minták, vidéki tevékenységek kerülnek előtérbe, külföldi utazásaim során pedig szeretem megfigyelni és összehasonlítani a kultúrpszichológia különböző elemeit, illetve a sokszínű gasztronómia is közel áll hozzám. Emlékeimet saját kezűleg szeretem tárgyiasítani a művészeti ágazatok és technikák kombinálásával; többek között rajzolok, hímzek, varrok, festek, videókat készítek és írok.” Dorka, MKÖ2024